پشتیبانی شبکه

پشتیبانی شبکه

پشتیبانی شبکه و یا خدمات پشتیانی شبکه به مجموعه اقداماتی گفته می شود که در راستای حفظ، نگهداری و ارتقای شبکه صورت می‌گیرد. عیب یابی و رفع آن از دیگر اقداماتی محسوب می شود که ممکن است در سطح سخت افزاری و یا نرم افزاری صورت گیرد. به عبارت دیگر به معنای رعایت اصول استاندارد در نگهداری ، ارتقاء و تجهیز شبکه می باشد.

وابستگی سیستم‌ها به یکدیگر و گسترش شبکه‌های کامپیوتری موجب شده است که مدیران ارشد سازمان ها همواره از آخرین وضعیت تجهیزات شبکه برای بررسی کارکرد و راندمان سازمان تحت مدیریت خود اطلاع داشته و قادر باشند آن را در کمترین زمان ممکن رفع نمایند. زیرا آنها اهمیت و تأثیر شبکه را بر روی کسب و کار خود حس کرده اند.
نگهداری تجهیزات شبکه به بزرگترین دغدغه شرکت ها و سازمان ها تبدیل شده و همواره به دنبال راه حلی برای بهبود آن می باشند. بسیاری از شرکت ها به ضرورت سپردن شبکه خود به یک شرکت معتبر دیگر پی برده اند. زیرا استخدام یک نیروی IT متخصص و آموزش دیده مشکلات زیادی از جمله کم بودن نیروی کار و هزینه بالای استخدام را به دنبال خواهد داشت.

چرا یک شبکه به پشتیبانی نیاز دارد

طی فعالیت یک شبکه ممکن است مشکلات زیادی برای آن چه در زمینه پسیو شبکه که شامل کامپیوترها، سرورها، سوئیچ، روتر، مودم، اکسس پوینت، کابل، داکت، کیستون‌ها، پریزهای شبکه، رک، پچ پنل و … و همچنین اکتیو شبکه مانند سرویس‌های شبکه، نرم‌افزارهای کلاینت و سرور و همچنین سیستم‌ عامل به وجود آید. هر کدام از این مشکلات عملکرد شبکه را مختل می نماید و حتی در شرکت هایی که مجموعه اقدامات آنها وابستگی شدیدی به شبکه دارد را متوقف می کند. اگر یک شرکت برای شبکه خود دارای یک پشتیبان خوب باشد قبل از به وجود آمدن مشکل و یا بزرگ شدن آن را برطرف می نماید.
پشتیبانی شبکه شامل اقداماتی نظیر نگهداری شبکه ، رفع مشکلات شبکه و ارتقای شبکه می باشد.